©2019 by Nie równo zważeni. Proudly created with Wix.com

 
Search
  • Adrian

KALORIA... CO TO WŁAŚCIWIE JEST?

Updated: Nov 7, 2019


Wszyscy ją znamy lub chociaż o niej słyszeliśmy. Kaloria, bo o niej mowa, będzie głównym tematem dzisiejszego wpisu. Myślimy o nich jak o najgorszym wrogu. Szczególnie gdy widzimy pulchniutkie ciasto, paczkę chipsów lub okrągły placek zwany pizzą. Często mamy wyrzuty sumienia po spożyciu zbyt dużej ilości tych paskudnych kalorii. Ale co na ten temat mówi literatura.


Otóż kaloriami, które widzimy na odwrocie produktów to tak naprawdę są kilokalorie.

1 kcal (kilokaloria) = 1000 cal (kalorii)


Przyjęło się, że nazywamy kcal kaloriami, lecz jak widać powyżej jest to błędne określenie według nomenklatury.

Czasem kilokaloria nazywana jest "dużą kalorią".

Wracając do definicji kalorii (cal) jest to ilość ciepła potrzebna do podgrzania pod ciśnieniem jednej atmosfery 1 g czystej wody o 1°C od temperatury 14.5 do 15.5°C.

Brzmi skomplikowanie, lecz jeśli przełożymy to na aspekt produktów, a konkretniej składu to już brzmi sensowniej. W produktach żywnościowych ilość kalorii oznacza wartość energii dostarczanej do organizmu.


Patrząc pod kątem makroskładników:

1 g białka: 4 kcal

1 g tłuszczu: 9 kcal

1 g węglowodanów: 4 kcal

1 g etanolu (alkohol): 7 kcal


Według rozporządzenia Parlamentu Europejskiego oraz UE z 25 października 2011 od 13 grudnia 2016 producenci żywności muszą również określać kaloryczność błonnika wynoszącą 2 kcal.

Każdy z nas potrzebuje indywidualnej ilości kalorii, które musimy dostarczyć z pożywienia.

Różnice wynikają z płci, wieku, stanu fizjologicznego, masy ciała, wysokości ciała, a nawet z procentowego udziału mięśni.

Dziś poznaliśmy podstawową jednostkę, którą spożywamy z każdym produktem do podtrzymania funkcji życiowych i aktywności.



Bibliografia:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kaloria



1 comment
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now